2011-11-20 15:32:38• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmári premier: ujjlenyomatos beléptetőrendszer az iskolában

Gheorghe Munteanu mutatja, hogy hová kerülnek az ujjlenyomat-felismerők
Gheorghe Munteanu mutatja, hogy hová kerülnek az ujjlenyomat-felismerők

Szatmár megyében elsőként a Balcesu-Petőfi Általános Iskolának lesz olyan elektronikus rendszere, amely figyelemmel követi, hogy a diákok mikor és mennyit tartózkodnak a tanintézmény épületében. Mindez több ezer eurójába kerül az iskolának.

A rendszer kiépítését a napokban elkezdi a megbízott cég, amely összesen négy ujjlenyomat-felismerő berendezést épít be az iskola diákoknak fenntartott ki-illetve bejáratánál: kettő kívülre, kettő pedig belülre kerül, tudtuk meg Gheorghe Munteanu igazgatótól.

A négy rendszer valamint az a szerver, amely mintegy négyezer ujjlenyomatot képes majd megjegyezni, megközelítőleg három ezer eurójába, azaz 12.000 lejébe kerül majd az iskolának. Amelyet elsősorban a butik és a tornaterem bérbeadásából származó saját forrásaiból fedez majd.

A rendszerre, amely figyelemmel kíséri, hogy az adott diák mikor lépett be az épületbe, vagy mikor hagyja azt el, azért van szükség, mert a tanügyminisztérium kötelezővé tette az iskoláknak a lógások elleni harc szigorítását.

Munteanu elmondta, hogy három rendszer közül választhattak: belépőkártyás, a stadionokból ismert sorompós rendszer és az ujjlenyomatos rendszer közül. Azért esett utóbbi mellé a választásuk, mert „a kártyákat el lehet veszíteni, de ujja mindig a gyereknél van", fogalmazta meg viccesen Munteanu.

Gheorghe Munteanu mutatja, hogy hová kerülnek az ujjlenyomat-felismerők

A szatmár.ro érdeklődésére Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes elmondta, hogy tudomása szerint is az egykori 4-es számú iskola az első a megyében, amely hozzálát egy ilyen rendszer kiépítéséhez. A szakember elmondta továbbá, hogy bár a minisztérium kötelezi az iskolákat a rendszerek bevezetésére, annak finanszírozásáról nem rendelkezik. Mivel a tanintézmények a helyi polgármesteri hivatalok fennhatósága alá tartoznak, így Szász szerint nekik kell majd állniuk a költségeket. Kérdés, hogy az amúgy is túlterhelt városi költségvetések mennyire bírják majd az újabb terhet.

A Balcescu-Petőfi Általános Iskolának mellesleg jelenleg 650 diákja van, amivel Szatmárnémeti második legnagyobb általános iskolájának számít a Mircea Eliade után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: